Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2008 09:49 - Администрацията, консултантите и кандидатите
Автор: tshandrov Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 17.04.2008 10:25


В последните дни медиите ни предложиха интересна задочна дискусия. Ръководни служители от Управляващите органи на две Оперативни програми обвиниха в небрежност и кандидати и консултанти и извадиха "на светло" огромен процент отхвърлени предложения поради административно несъответствие или неокомплектовани предложения.
Днес Портал "Европа" публикува позицията на управител на компания с одобрен проект, за който  по думите на дамата "не са ползвани скъпоплатени консултанти, които гарантират одобряване на проектите". И изпълнението  на проекта две години, чака разрешения и одобрения от Изпълнителната агенция ФАР в съответното министерство, сякаш за да потвърди, че изпълнението е по-трудно от подготовката на проект.
А истината е някъде там.
Истина е, че много от одобрените проекти са впечатляващо некачествени. Сред публикуваните резюмета на одобрените проекти по схемата за структури на гражданското общество по ОПАК, има такива които би трябвало да бъдат отхвърлени при оценката на допустимостта. Например тези, които имат целеви групи държавни служители, за които лично ресорният зам.-министър ни убеждаваше, че са недопустими по време на информационните дни за втората фаза на схемата за СГО.
От друга страна, обичайно потенциалните кандидати при разговори очакват от консултантите именно да гарантират одобряването на проекта. Има дори абсурдни запитвания, като това на един пловдивски "предприемач", който поиска да му съобщя срещу какъв процент проектът ще бъде одобрен....и никой няма да следи за какво харчи парите. Отговорът беше "100%".
Почти по същото време гръцки съд даде 11 години затвор на бившия главен счетоводител на Атинския университет по делото за червеното ферари, купено с пари от фондовете.
Истина е, че голяма част от предприемачите не са информирани за продължителността на оценката и месец-два след кандидатстването с проект, купуват например необходимото им оборудване. После, при одобряване на проектите, хитруват по няколко пъти, в опит да купят други машини с финансиране от безвъзмездната помощ. Променят тръжната документация, която Изпълнителната агенция връща по няколко пъти за преработване.
Истина е и, че част от консултантите не правят разлика между цел и целева група, но твърдят, че могат да осигурят одобряването на всеки проект...и благосклонността на държавните служители за изпълнението на проекта.


Тагове:   кандидатите,


Гласувай:
0



1. chara - "обществена тайна" е ролята на "Консултантите"
17.04.2008 10:25
в проектите
това са хората, осигуряващи 100% "да" за проекта срещу част от сумата като консултантска услуга
това са хората с контакти на всички нива
това са хората, които правят пари от контакти
по света този бизнес е сложен в рамки
у нас - не
защо - може да се гадае в различни посоки
но едно твърдя със сигурност
попаднеш ли на точния "консултант" - проблемът е нулев т.е. почти няма значение написаното в проекта, почти няма значение и сферата на проекта - системата работи перфектно и финансирането се осигурява:-)
цитирай
2. tshandrov - обществена тайна е и че .....
17.04.2008 10:35
като осигурят "да" за проекта, а вътре е пълно с глупости....няма как да бъде изпълнен.
Дори сдружението на дпс общините не успя да изпълни един свой проект през 2003-2004 г.
цитирай
3. tshandrov - Днес, от 16 ч. в хотел Кемпински
17.04.2008 11:27
ще се проведе среща на фирми, с одобрени проекти Програма ФАР, грантова схема „Конкурентоспособност І”, с представители на Министерството на икономиката и енергетиката. Срещата е поискана от страна на фирмите и е във връзка със забавянето на процедурите по голяма част от одобрените проекти. В писмо до зам.-министъра на икономиката Нина Радева, фирмите заявяват, че многократните им посещения в приемните дни на Изпълнителна агенция „ФАР” към МИЕ не са довели до никакъв резултат и повечето от фирмите са на етап неодобрени от Агенцията тръжни процедури или неодобрени сключени договори с доставчик, като някои от тях са проведени в месеците август-септември 2007 г. „Ако нещата продължат със същите темпове, няма никакви изгледи проектите да завършат дори до 31 август т.г., какъвто е срокът за повечето от нас след поредното удължаване на договорите”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tshandrov
Категория: Политика
Прочетен: 24924
Постинги: 8
Коментари: 10
Гласове: 24
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930